2015 is optimistisch begonnen. De economie lijkt weer te groeien, de beurzen in binnen- en buitenland breken record na record. In de textiel- en kledingketen hoor je ook weer wat optimistische geluiden. Er wordt hard gewerkt aan innovaties in de branche, zoals in de routekaartprojecten, het actieplan van de branche-organisaties en bij individuele bedrijven. Bedrijven lijken ervan overtuigd dat ze hun positie kunnen behouden of verbeteren door nieuwe producten te maken en nieuwe processen te implementeren. Naast winstgevendheid is duurzaamheid ook een drijvende factor.
Vaak wordt nog gesteld dat de consument of eindgebruiker niets extra over heeft voor duurzaamheid. Maar als een duurzaam product er goed uitziet en redelijk geprijsd is, dan zal een consument zo'n product toch eerder aanschaffen. En er zijn signalen dat de overheid duurzaamheid niet alleen serieus neemt, maar ook wil stimuleren, dus als voorloper en aanjager wil fungeren. Zo'n launching customer kan net het zetje geven dat nodig is om duurzaamheid voor goed op de kaart te zetten.
Naast duurzaamheid zijn natuurlijk ook functionele eigenschappen van een textiel product van groot belang. Met behulp van nieuwe technologieën en specifieke chemicaliën kunnen eigenschappen worden bereikt die voor kort nog niet mogelijk waren. Het valt misschien niet altijd direct op, maar als functionele kleding anno 2015 wordt vergeleken met functionele kleding anno 2000, dan is er wel een groot verschil.
In deze nieuwe jaargang van TexAlert zullen we u op de hoogte proberen te houden van de meest in het oog springende ontwikkelingen in de textiel- en kleding-keten. Gelukkig hoeven we voor deze ontwikkelingen niet alleen maar naar het buitenland kijken: ook Nederland speelt volop mee. Het team van TexAlert hoopt dat 2015 ook voor u een innovatief en duurzaam jaar zal zijn.
Lees hier de volledige TexAlert zesde jaargang nr. 1