Vlas en Hennep.NL is lid van de internationale organisatie CELC (Confédération Internationale du Lin et du Chanvre). In deze internationale organisatie zijn teelt, verwerking, vezelhandel, spinnerij en weverij vertegenwoordigd. Bart Depourcq is de Nederlandse vertegenwoordiger in het bestuur van de organisatie. Op 7 november 2013 werd hij benoemd tot voorzitter van de CELC.
De CELC initieert en coördineert de internationale linnenpromotie. De promotie heeft tot doel:
- modetrends te beïnvloeden;
- de distributie van linnen te ondersteunen;
- de kwaliteit van linnenproducten te verbeteren;
- nieuwe vezeltoepassingen te stimuleren.
De CELC is aanwezig op beurzen voor garens en stoffen en benadert modeontwerpers. Om de afzet van linnen te stimuleren geeft de CELC voorlichting op modevakscholen en biedt ondersteuning aan jonge ontwerpers. De CELC organiseert persconferenties voor de vakpers en werkt samen met modehuizen. Een belangrijk onderdeel van de promotie zijn de nieuwe toepassingen van vlas en hennepvezels. De CELC is aanwezig op beurzen voor nieuwe materialen en brengt wetenschappers op dit terrein bijeen.
Een belangrijke activiteit is het promotieprogramma Be Linen, dat door de CELC wordt geleid en dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en de CELC. Be Linen 1, het eerste programma, duurde 3 jaar en eindigde in 2013. Inmiddels is een start gemaakt met Be Linen 2, ook een driejarig programma.
De bedrijven die opereren onder de vlag van de CELC, maken gebruik van kwaliteitslabels:
- om de kwaliteit van Europese vlas- en hennepvezels te onderstrepen maken de vlasverwerkers gebruik van het logo “European Flax”,
- als logo voor linnen producten die in Europa zijn geproduceerd wordt het “Masters of Linen” logo gebruikt.
Het gebruik van deze logo’s is voorbehouden aan leden van de nationale organisaties die lid zijn van CELC. Een voorbeeld: een vlasverwerker die lid is van Vlas en Hennep.NL kan de vlasvezels die hij produceert, verkopen met gebruikmaking van het logo European Flax. Een voorwaarde is dat hij een verklaring ondertekent waarmee hij bevestigt dat hij de kwaliteitseisen die aan het gebruik van het label verbonden zijn, in acht zal nemen. Bureau Veritas Certification ziet bij handel en industrie toe op de naleving van de eisen. De bedrijven die opereren onder het label European Flax zijn hier te vinden.